Hoe vaak staan de letters "AI" in jouw jaarplan voor 2025?

Cisco rapporteerde onlangs in hun AI Readiness Index 2024 dat 97% van de bedrijven een groeiende urgentie voelt om AI te implementeren in hun bedrijf. In welke wereld die andere 3% leeft, weet ik ook niet, want AI vliegt mij elke dag werkelijk om de oren. Van futuristische tools en grote dromen, tot concrete AI use cases onderbouwd met business value. Over alle lagen is iedereen ermee bezig.

Tegelijkertijd komt in datzelfde onderzoek terug dat slechts 14% van de respondenten denkt dat hun bedrijf klaar is voor de implementatie van AI. En dat verschil is schokkend. De wereld heeft dus ideeën genoeg, maar behoefte aan een plan.

Vandaar de vraag: "Hoe vaak staan de letters 'AI' in jouw jaarplan voor 2025?" Want staat het niet in het plan, dan komt het er waarschijnlijk niet van! 🥁

Dit gat tussen urgentie en implementatie is misschien precies waar nu jouw prioriteit zou moeten liggen, voordat je het nieuwe jaar in gaat. Vorige week nog hadden we het genoegen om een in-company workshop te faciliteren bij Talen Vastgoedonderhoud, als onderdeel van hun strategiedag. Met bijna 40 stakeholders gingen we interactief aan de slag om de mogelijkheden van AI voor hun bedrijf te verkennen.

Daaruit volgden aan het eind van de middag, vanuit een berg aan input voor de komende jaren, een selectie van vijf concrete AI use cases, allemaal onderbouwd met heldere business value, die direct op de roadmap voor 2025 kunnen. Van het ondersteunen van mensen bij verslaglegging tot een persoonlijke AI Assistent voor projectleiders die op locatie werken - we hebben samen de kansen ontdekt die direct aansluiten bij hun bedrijfsdoelstellingen en het meeste opleveren voor de organisatie en de mensen, aansluitend op onze missie: “Versterk mensenwerk!”

Wat mij betreft laat dit zien hoe deze organisatie van 'AI-urgentie' naar 'AI-actie' gaat. De technologie is op dit moment klaar voor grote dingen en nog lang niet de bottle-neck, het gaat nu om het strategisch inzetten van AI om je bedrijfsprocessen te verbeteren, je mensen te ondersteunen en meer ruimte te creëren voor kwaliteit en innovatie.

Dus, terug naar die vraag: hoe vaak komt AI voor in jouw jaarplan? Als het antwoord is "minder dan 10x", dan is het tijd om actie te ondernemen. Want de kansen liggen er, de technologie is er, en zoals we bij Talen Vastgoedonderhoud hebben gezien, de concrete toepassingen zijn er ook.

Mijn advies? Begin klein, maar begin wel. Identificeer één proces waar AI direct waarde kan toevoegen. Betrek je team erbij, want vaak weten zij precies waar de pijnpunten zitten (misschien helpt de not-to-do-list?). En wees niet bang om hulp in te schakelen - soms heb je een frisse blik van buiten nodig om de mogelijkheden echt te zien.

2025 staat voor de deur, en AI zal ongetwijfeld een grote rol spelen in de toekomst van elk bedrijf. De vraag is niet óf je mee moet doen, maar hoe snel je kunt beginnen. Want één ding is zeker: de concurrentie zit ook niet stil.

Dus, hoe ziet jouw AI-strategie voor 2025 eruit? 🧐

Volgende
Volgende

OpenAI kondigt real-time Voice API aan tijdens hun Devday