Vier basisprincipes om succesvol samen te werken met AI

Inspiratie uit 'Co-intelligence' van Ethan Mollick

Vanuit onze AIStudio helpen we organisaties om te ontdekken waar AI nu, op dit moment, praktisch kan ondersteunen op het gebied van efficiency en optimalisatie. Geen wazige vergezichten, maar praktische mogelijkheden waar je vandaag profijt van hebt.

Om die mogelijkheden te ontdekken moet je er zelf ook nú mee aan de slag. Zorgen dat je weet hoe AI werkt, wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Ethan Mollick biedt in zijn boek Co-intelligence: Living and Working with AI waardevolle inzichten en praktische adviezen voor iedereen die wil leren hoe je AI kunt inzetten. Vooral zijn vier basisprincipes voor leven met AI zijn verhelderend als je ze projecteert op je eigen dagelijkse praktijk.

1. Always invite AI to the table

Mollick: “familiarising yourself with AI’s capabilities allows you to better understand how it can assist you – or threaten you and your job”.

Met andere woorden: probeer AI te betrekken bij alle taken die je door de dag heen tegenkomt. Niet omdat AI je nu al ontzettend gaat helpen bij die taken, maar wel zodat je weet wat wel werkt, wat niet werkt, waar het wel waarde oplevert en bij welke taken juist niet. Je krijgt beter inzicht in de technologie en waar deze kan ondersteunen en waar ‘t een bedreiging kan zijn.

2. Be the human in the loop

AI maakt fouten, verzint dingen en vertelt niet altijd de waarheid. Het is ontworpen om gebruikers tevreden te stellen, wat niet altijd betekent dat de output ook klopt. Mollick benadrukt daarom het belang van menselijke toezicht en kritisch denken bij het gebruik van AI. Door deze menselijke controle kunnen we de tekortkomingen van AI aanpakken en voorkomen dat er verkeerde informatie wordt verspreid, vooral bij bedrijfskritische processen. Laat AI mensen ondersteunen en niet compleet vervangen.

3. Treat AI as a person

Behandel AI als een collega, als een assistent die de mensen in je organisatie kan ondersteunen. Als een soort stagiair: iemand die nog niet alles weet, overduidelijke instructies nodig heeft, maar wel heel eager is, hard werkt en jou graag tevreden wil stellen. En bovendien een assistent die supersnel werkt en 24/7 kan doorwerken als het moet.

Door AI te personificeren, creëer je een dynamische interactie zoals die met een menselijke medewerker. Deze benadering helpt je om AI’s capaciteiten beter te benutten en continu te verbeteren.

4. Assume this is the worst AI you will ever use

De huidige AI-tools zullen snel verouderd zijn door de razendsnelle technologische vooruitgang. Ga er maar rustig vanuit dat de AI die je nu gebruikt, de slechtste is die je ooit zult ervaren. Deze mindset helpt je om voorbereid te zijn op de toekomstige ontwikkelingen in AI. Door in gedachten rekening te houden met toekomstige verbeteringen kun je beter inspelen op nieuwe ontwikkelingen en deze meenemen in je afwegingen.

Conclusie

Wil je hier nog meer over weten? Het boek Co-intelligence van Ethan Mollick is een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in hoe je effectief kunt samenwerken met AI.

Door deze vier basisprincipes te volgen, kun je niet alleen de voordelen van AI benutten, maar ook beter voorbereid zijn op de uitdagingen die deze technologie met zich meebrengt.

Ben je klaar om te ontdekken hoe je een paar extra AI collega’s kan toevoegen aan je organisatie? Kom dan een keer naar één van onze AI Workshops, of laten we samen op zoek gaan naar jouw meerwaarde tijdens een Discovery Sessie.

Vorige
Vorige

Weten waar je AI moet inzetten? Vraag het je collega’s!

Volgende
Volgende

“This time we are the horses”